piątek, 4 maja 2012

Pin It

Ptysie

Dzisiaj przepis na ptysie. I to będzie mój ostatni wypiek w tym miesiącu, ponieważ zepsuł sie przyrobieniu ptysiów mój 7 letni mikser :( I teraz nie wiem kiedy będe mieć mój nowy, bo chcę kupić sobie w Lidlu robot kuchenny , ale niestety ostatnio był biały a ja chcę szary.

1/4 litra wody
 1 szczypta soli
 60 gram masła
 150 gram mąki
 4 jajka

 W rondlu  zagotować wodę z solą i masłem. Na wrzącą wodę należy wsypać całą mąkę ( jak zwykle przesianą ) i cały czas mieszać ( ja mieszam drewnianą łyżką),  Nie gotować! Mieszać tak długo, aż ciasto uformuje się w kulę i nie będzie przylepiać się do ścianek rondla. Następnie należy wbijać po jednym jajku ucierając, aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i będzie odrywać się od łyżki wydłużonymi kawałkami. Na przygotowaną blachę kłaść kuleczki z ciasta, zachowując dość duże odstępy ( ja to robie szpryca). Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C na środkowym poziomie przez 40 minut. Nie należy otwierać piekarnika przez pierwsze 20 minut. Po upieczeniu ciastek trochę je przestudzić, po czym ostrym nożem odkroić wierzchy i nalożyć krem lub wstrzyknąć strzykawką krem w środek . Na nadzienie nadają się dowolne kremy, bita śmietana . .

A tak wyglądają moje ptysie do podania:




1 komentarz: