wtorek, 22 października 2013

Pin It

Przepis na jabłecznik ze śmietaną

Ponieważ jest sezon na jabłka , więc przyszła pora na ciasta z jabłkami. Zazwyczaj u mnie była zwykła szarlotka, ale  w tym roku postanowiłam zrobić inne ciasto . Wypadło na ciasto ze śmietaną, galaretką  i jabłkami.
 Ponieważ jak zwykle jak coś potrzebuje to tego niema , więc przepis zmodyfikowałam :D
 Wyszło przepysznie.




Biszkopt :
- 5 jajek
- szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru


 Białka ubijamy gdy już będzie twardnieć dosypujemy cukier i ubijamy, aż będzie nie spadała nam na głowe. |Następnie dodajemy żółtka chwilkę miksujemy ( tak żeby żółtka się wmieszały). Na koniec dodajemy przesianą mąkę ( bardzo ważne jest żeby przesiać mąke wtedy biszkopt wyjdzie idealny) z proszkiem do pieczenia. Delikatnie chwile  mieszamy aby masa była cały czas puszysta. Pieczemy 25- 30 minut w 180 st C.

Jabłka
-1,5 kg jabłek startych na tarce
- galaretka żółta (ja użyłam czerwonej )
- 2 łyżki cukru

Do garnka wrzucamy starte jabłka (na dużych oczkach) i zalewamy połową szklanki wody. Gotujemy kilka minut,  aby jabłka zachowały swoją strukturę ale były miękkie . Robimy galaretkę według przepisu i jak steżnie ( zrobi się taki glut) mieszamy z zimnymi jabłkami . 

Śmietana:

- śmietana 30% ( double cream) 
- cukier puder
- kakao lub czekolada w proszku

Śmietanę ubijamy , gdy się ubije dodajemy cukier puder aż będzie słodkie.

Składanie :


Biszpot wymaczamy zaparzona herbatą, następnie wylewamy galaretke z jabłkami i czekamy aż stęgnie do końca. Następnie kładziemy śmietane i na koniec posypujemy kakaem.  (wszystko to robimy w foremce). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz